אם תשאלו תושב תל-אביבי או אפילו מבקרים ומבלים בעיר, איפה נמצא מוקד התרבות של תל אביב-יפו? התשובות כנראה יתחלקו בין כיכר התרבות שבה נמצאים התיאטרון הלאומי הבימה והיכל התרבות, לבין כיכר המוזיאון, שבשנתיים האחרונות הפכה ל"כיכר החטופים", הנחשבת גם היא למוקד תרבות עירוני שבו ספריית בית אריאלה, מוזיאון תל אביב, תיאטרון הקאמרי, המשכן לאמנויות הבמה והאופרה הישראלית.
כמובן שבעיר עוד מוזיאונים רבים, בתי קולנוע, מרכזי תרבות ואמנות, אך רק כיכר אחת מחברת בין היסטוריה, תרבות, בתי קפה ובשנים האחרונות גם הפכה למוקד בילוי מרכזי - כיכר ביאליק.
כיכר דיזנגוף: סיור באוהאוס בתל אביב לרגל 80 שנה לכיכר
כיכר ביאליק היא מרחב עירוני חדש, יפה וייחודי השייך לעירייה וממוקם במרכז העיר. מסביב לכיכר מבנים היסטוריים עם ערך אדריכלי שלכל אחד מהם חלק בלתי נפרד מההיסטוריה העירונית והלאומית של מדינת ישראל.
העירייה שפעלה במלון
ראשיתה של כיכר ביאליק בשנת 1922, עת נבנו סביבה כמה וילות צנועות על שביל עפר החוצה את החולות. שנתיים לאחר מכן נסלל הכביש במעלה הגבעה, ומול נוף הים הולך ונבנה ביתו של חיים נחמן ביאליק - המשורר הלאומי. ביאליק החליט להתיישב בתל אביב בשל תדמיתה כעיר חופשית וצעירה, שבה ניתן להשפיע על התרבות של היישוב המתחדש. סמוך אליו פעלה אז עיריית תל אביב הראשונה, ששכנה במבנה "מלון סקורה", לימים המבנה הראשון שבו פעלה עיריית תל אביב בימיה הראשונים של העיר ומוזיאון העיר תל אביב-יפו כיום. הבתים סביב הכיכר נבנו ברובם בסגנון האקלקטי, ששילב אלמנטים מזרחיים עם קישוטים מערביים, חיפוש אחר סגנון עברי מקומי וניסיון לעצב זהות חדשה לעיר הצומחת.
המבנים לשימור שניזוקו במלחמה
בחודש יוני האחרון ספגו הבתים ההיסטוריים פגיעה מהדף טיל שנפל במרכז תל אביב. חמשת המבנים - בית ביאליק, מוזיאון העיר תל אביב, בית ליבלינג, פליציה - בית לאמנות הצליל ובית ראובן - כולם מבנים לשימור מחמיר - ניזוקו כתוצאה מההדף. לאחר עבודות שיקום קפדניות, שכללו שחזור דלתות, תריסים וחלונות מקוריים בליווי אדריכלי ובפיקוח אנשי שימור מומחים, חזרו בתי הכיכר לפעילות מלאה - והעיר שוב חיה ונושמת תרבות בלב ההיסטוריה שלה.
מהפיאצות היפות בעולם
הכיכר הפכה בשנים האחרונות למקום חם בתל אביב. הפריחה הקולינרית והתרבותית של הכיכר מסמנת אותה כאחד ממקומות הבילוי בהם אפשר להעביר יום שלם - מסיורים היסטוריים, סיורי אדריכלות, ביקור בתערוכות הקבע והמתחלפות של הבתים, עצירה לקפה ומאפה וסיור ברחובות שיזכירו לכם את הפיאצות היפות בעולם. עם חמשת מוסדות התרבות המקיפים אותה, מהווה כיכר ביאליק נקודת ציון מחייבת בביקור בעיר. גם אם אתם כבר גרים בה.
בית ביאליק - הבית שבו חי וכתב המשורר הלאומי, משמש כיום מוזיאון, ארכיון ומרכז תרבות ספרותי פעיל. לצד סיורים, תערוכות ואירועים בהשראת ביאליק ויצירתו, מתקיימים גם ערבי שירה, מפגשי יוצרים ופעילויות משפחתיות שמחזירות את רוח השירה אל לב העיר.
מוזיאון העיר תל אביב-יפו - מוזיאון חדשני המספר את סיפורה של תל אביב־יפו דרך עיניהם של תושביה ומבקריה. המוזיאון מציע תערוכות מתחלפות, סיורים חווייתיים ופעילויות לילדים ולמבוגרים. קפה עמיתה השוכן במקום הוא מהמסקרנים והנעימים בעיר.
בית ליבלינג - מרכז העיר הלבנה - מוקד בינלאומי למחקר, שימור ואדריכלות מודרנית. המרכז שנבנה ביוזמת עיריית תל אביב־יפו וממשלת גרמניה מציע תערוכות, שיחות, סדנאות וסיורים על העיר והמרחב הבנוי שלה. המבקרים יכולים ליהנות גם מבית הקפה LEV מהגינה האקולוגית ומהתערוכות המתחלפות העוסקות בעיר, באדריכלות ובקהילה.
מוזיאון בית ראובן - ביתו המקורי של הצייר ראובן רובין, מהאמנים המרכזיים בראשית האמנות הישראלית, פתוח כעת לציבור ומשמר את הסטודיו המקורי, מציג תערוכות, חומרים ביוגרפיים ופעילויות חינוכיות לילדים ולנוער, לצד תצוגת קבע שמספרת את סיפורו של האמן ושל העיר שנבנתה סביבו.
פליציה - בית לאמנות הצליל - מרכז תרבות מוזיקלי ייחודי, המאחד ספרייה וארכיון מוסיקלי נדיר עם אולם קונצרטים אינטימי. המקום הוא בית חם לקהילת המוזיקאים בעיר ומציע הופעות, תערוכות, כיתות אמן וגלריה לאמני סאונד. בבית הקפה אלג'יר שבמבואת הכניסה אפשר לשבת על המרפסת הצופה לכיכר, עם קפה מעולה ואווירה תל־אביבית רגועה.
אירועי נובמבר בכיכר
בחודש נובמבר מתמלאת כיכר ביאליק באירועי תרבות מגוונים שיחגגו את הספרות, המוזיקה, האמנות וההיסטוריה של העיר. בין האירועים הבולטים: ערב שירה "שירה משומשת", מפגש ההסכת "סאבטקסט לייב: מועדון הפגומים" והופעת ג'אז בקפה אלג'יר. לילדים מחכה "החבורה של כיכר ביאליק" - הרפתקת שיטוט לכל המשפחה.
בבית ביאליק יתקיימו ערבי תרבות ושירה, ביקורים בארכיון של ביאליק, לצד סיורים ופעילויות ספרותיות, ובמוזיאון העיר תתקיים הקרנת סרטים נבחרים מתוך תחרות "יומן עירוני" של פסטיבל אפוס, לצד סיורים בעקבות בתי הקפה של פעם וסדנאות לילדים בתערוכה החדשה "גובה פני העיר".
בפליציה ייערכו הופעות של רנה בנימין והאנסמבל במופע הפלמנקו SENTIR ושל להקת Voca-Boca, לצד שתי תערוכות חדשות: "יצירה להקשבה זהירה ברחבי העיר" מאת אמנון וולמן ו"עינה השחורה של חצות" - בעקבות אלזה לסקר-שילר. במסגרת פסט תרבות (FEST TARBUT) לציון 60 שנה ליחסים הדיפלומטיים בין גרמניה לישראל יתקיים ערב חגיגי של אמנות, מחול ומוזיקה בשיתוף שגרירות גרמניה.
בבית ליבלינג נפתחות שתי תערוכות חדשות - "חי, צומח, עיר - 100 שנים לתכנית גדס" ו"הנספח: התוכנית הוורטיקלית של גדס" מאת אגתה וצניצקה. לצד אלה יתקיימו שיחות על עיצוב עירוני, סדנאות יצירה, סיורים אורבניים ופעילויות למשפחות וילדים.
לעוד מידע על האירועים ועל כיכר ביאליק
