תחשבו שלתל אביב היו באים תיירים יותר מפי עשרה ממספר התושבים - אז ככה זה באתונה - אחת הערים הכי אהובות על ישראלים בעולם, וכנראה גם על תיירים אחרים.
ראש עיריית אתונה מזהיר כי הבירה היוונית נמצאת על סף קריסה תיירותית, ומתחייב לנקוט צעדים דרמטיים כדי להציל את מרכז העיר ההיסטורי מהצפה בלתי נשלטת של מבקרים.
בלב אתונה העתיקה, בין הסמטאות הצרות ואתרי הארכיאולוגיה, קבוצות תיירים נראות כמעט בכל פינה, משתרכות בעקבות מדריכים. בעבר היו הרשויות מברכות על מראות כאלה - אך כיום, לדבריו של ראש העיר האריס דוקאס, מדובר בסכנה של ממש. "אתונה לא יכולה לפעול כמו מלון ענק", אמר דוקאס בריאיון שפורסם בגרדיאן הבריטי. "יש צורך בהגבלות ובכללים. גם לערים חייבת להיות שליטה על האופן שבו הן מתפתחות".
להקפיא היתרי בנייה למלונות חדשים
בשנה שעברה ביקרו בעיר יותר מ-8 מיליון תיירים - שיא עבור מטרופולין שבעבר נחשב בעיקר לתחנת מעבר בדרך לאיי יוון. מחקר שהוזמן על ידי העירייה מצא כי מספר הלינות באזור פלאקה שמתחת להאקרופוליס הוכפל ביותר מאז 2018.
בעירייה מזהירים כי הזמן אוזל: מחירי השכירות מזנקים ותושבים מקומיים נדחקים החוצה, בעוד התשתיות מתקשות לעמוד בעומס. "אנחנו חופרים בכל העיר כדי לעמוד בקצב", אמר דוקאס, "בונים תשתיות חשמל, מים, ניקוז ורשתות תקשורת. כשיש כ-700 אלף תושבים לצד 8 מיליון מבקרים - הלחץ עצום".
דוקאס, שנכנס לתפקידו ב-2024 בתמיכת מפלגת האופוזיציה "פאסוק" (התנועה הסוציאליסטית הפאן-הלנית), הציב לעצמו יעד להפוך את אתונה לירוקה יותר - ובמסגרתו ניטעו אלפי עצים במרכז העיר. אך במקביל, הוא נאבק במה שהוא מכנה "פיתוח חסר שליטה" באזורי התיירות.
בין היתר, הוא מתעמת עם יזמים וחברות בנייה המבקשות להקים בניינים רבי-קומות סמוך לאקרופוליס, וכן עם ריבוי ברים ומסעדות על גגות - רבים מהם ללא רישוי. השבוע החריף המאבק, כאשר דוקאס הודיע כי בכוונתו לקדם חוק שיאסור לחלוטין פתיחת עסקים תיירותיים חדשים במרכז ההיסטורי. "נעצור כל השקעה תיירותית בפלאקה. אין יותר מקום - לא להשכרות קצרות טווח, לא לדירות שירות, לא למלונות", אמר. "הגיע הזמן להגיד: מספיק".
גם האפשרות להקפיא היתרי בנייה למלונות חדשים עלתה על הפרק - צעד שיצטרף להגבלות שכבר הוטלו על השכרות קצרות טווח באזורים הצופים אל האקרופוליס.
"אתונה לא יכולה להפוך לברצלונה"
להפתעתו, קיבל דוקאס תמיכה גם מגורמים בתעשיית המלונאות. יו"ר התאחדות המלונות, אבגניוס וסיליקוס, הציע להגביל את מספר המלונות בעיר, בדומה לברצלונה, שבה לא הונפקו רישיונות למלונות חדשים מאז 2017.
לדברי דוקאס, "כשכל מרכז אתונה הופך לאזור מלונאות - אני לא יכול להיות היחיד שמתריע. אתונה לא יכולה להפוך לברצלונה".
הוא אף שואב השראה מראש עיריית ברצלונה, ז'אומה קולבוני, שהכריז לאחרונה על איסור מוחלט על השכרות קצרות טווח החל מ-2028 - צעד שנועד להחזיר את העיר לתושביה.
כמו בברצלונה, גם באתונה בעיית הדיור הפכה לקריטית. "יצרנו משרד לדיור חברתי שיאתר מבנים לשיפוץ באמצעות כספי האיחוד האירופי", אמר דוקאס. "אנחנו רוצים לעודד זוגות צעירים להישאר במרכז. אתונה היא קודם כל של תושביה - לא רק של מי שרוצה לנצל אותה".
