אם היו מבקשים מכם למנות רשימה של יצורים ימיים שלא הייתם רוצים להיתקל בהם, סביר להניח שהייתם מציינים כרישים, נחשי ים או מדוזות - אך ישנו יצור ימי אחד שנראה תמים, קטן ויפה כל כך, עד שלא הייתם מעלים בדעתכם שהוא עלול להיות מסוכן יותר מעמלץ לבן בעל שיניים חדות. זה בדיוק מה שקרה לצוללן שהבחין בחילזון ים יפהפה וצילם אותו על כף ידו. הוא תכנן לקחת אותו הביתה, אך כששם לב שהחילזון חי, החזיר אותו לקרקעית הים. החלטה זו הצילה את חייו.
למעשה, הוא לא ידע שבידו הוא מחזיק את אחד היצורים הימיים הארסיים ביותר בעולם, וגילה זאת רק כמה חודשים לאחר מכן.
משתמש הרדיט פרנק (u/AArdvarkPaws) פנה בחודש שעבר לקהילת r/animalid כדי לשתף תמונה מסיור שערך בים האדום במצרים. שם נתקל בקונכייה צבעונית מרהיבה וצילם אותה באמצעות מצלמת GoPro תת-מימית. הוא כתב בפוסט: "חשבתי שמצאתי צדף יפה מאוד. רציתי לקחת אותו הביתה כמזכרת, אבל שמתי לב שהוא עדיין חי. הרגשתי מעט משקל ותנועה בפנים, אז החלטתי לפחות לצלם אותו לפני שנפרדים. רק כמה חודשים לאחר מכן סיפרו לי שזה היה רעיון גרוע מאוד להחזיק בו. האם תוכלו לעזור לי לזהות מה זה היה ובאיזו סכנה הייתי? האם זה באמת היווה איום על חיי?".
זה רק נראה תמים
המשתמשים מיהרו לאשר שפרנק ממש בר-מזל שהוא עדיין בחיים, בהתחשב בכך שמה שהחזיק בידיו לא היה סתם קונכייה, אלא חילזון ים מסוג חרוט ארסי (שנקרא גם חרוט טקסטיל). "אתה משוגע לגמרי?" שאל אחד המשתמשים, ואחר הוסיף: "יש לך מזל, אבל אתה גם טיפש." משתמש נוסף הבהיר: "זה חילזון חרוט ארסי. כל חלזונות החרוט ארסיים, והמין הזה נחשב לאחד המסוכנים ביותר לבני אדם".
ואכן, חילזון הים הזה, שחי בדרך כלל בחול מתחת לאלמוגים ובסלעים במים רדודים, נחשב ל"אחד היצורים הארסיים ביותר על פני כדור הארץ", לפי Aquarium of the Pacific. הוא נפוץ בעיקר באוקיינוס ההודי, אך ניתן למצוא אותו גם בים האדום. נאמר כי החילזון לוכד את טרפו באמצעות שיניים חלולות דמויות צלצל, שננעצות במהירות בבשר הטרף כדי להחדיר את הארס הרעיל שלו. פעולה זו מאפשרת לו לתקוף ולברוח במהירות מכל סכנה - כי התקיפה הזו לוקחת לו פחות משניה.
האם הוא תוקף גם בני אדם? כן - אך לא משום שיש לו משהו נגדנו. זה קורה בעיקר כאשר דורכים עליו בטעות או מרימים אותו מהחוף או מהמים מבלי לדעת כמה הוא מסוכן ושטיפה אחת מהארס שלו מספיקה להרוג לא פחות מ-20 בני אדם. לחילזון החרוט הארסי, שחי בקונכיות יפהפיות, יש רעלן שיכול לשתק או להרוג אדם תוך שעה עד חמש שעות אם הוא לא יקבל טיפול מתאים. לפי הספרייה הלאומית לרפואה, הכאב מהדקירה תלוי במין החילזון ובקורבן עצמו, ויכול לנוע בין "תחושת דקירה חדה" ל"כאב בלתי נסבל..
עוד פרטים על חילזון הים המסוכן >>
פרנק סיפר שהיה עסוק בדאגה מכרישים, מדוזות וחיות מוכרות יותר, ולא העלה על דעתו שקונכיות קטנות עלולות להוות סכנה גדולה יותר. "לעולם לא ארים אחד כזה שוב," אמר ל-DailyMail. "לא היה לי מושג שהדבר הזה קטלני עד שנתקלתי במקרה בתמונה של חילזון חרוט דומה ברשת. זה הוביל אותי למידע בוויקיפדיה על חילזון החרוט הארסי, ושם מצאתי את הרמז הראשון לכך שחלזונות אלה עשויים להיות קטלניים".
ב-Divers Alert Network מסבירים שקיימים כ-600 מינים של חלזונות חרוט בעולם, וכולם רעילים: "אם לאחד היצורים האלה תהיה הזדמנות, הוא יפגע בך על ידי הארכת צינור גמיש ארוך, הנקרא חוטם, שמכיל את השן הארסית. העקיצה עלולה להוביל לחוסר תחושה מקומית או להתפשטות הארס לכל חלקי הגוף, לצד התקדמות הדרגתית מתחושת חולשה ראשונית, הזעה ושינויים בראייה, ועד לשיתוק שרירים כללי, כשל נשימתי, קריסה קרדיווסקולרית ותרדמת. אם החולה אינו מטופל בזמן, המוות שלו עלול להתרחש לעיתים תוך שעה עד חמש שעות. הרעלות קלות יותר עשויות לכלול חוסר תחושה, עקצוץ וחוסר תנועה בגפיים. לא תמיד ניתן להציל את חיי המטופל והעזרה הראשונית מתמקדת בדרך כלל בשליטה בכאבים".
פרנק הוסיף כי לקח לתשומת ליבט רבות מהתגובות שקיבל ברדיט ושינה את האופן שבו הוא מתכנן את טיולי ההליכה והצלילה שלו, כולל חיפושים מקוונים כדי לברר אילו צמחים ובעלי חיים מסוכנים נמצאים באזורים שבהם הוא מבקר. "זה הרגיע אותי לאחר שנתקלתי בנחשים בזמן טיול, לדוגמה, כשידעתי שאין נחשים ארסיים באותו אזור ספציפי," אמר.
מומחים מסכימים שהדבר הטוב ביותר שצוללנים יכולים לעשות הוא לא לגעת בכלום. משתמש רדיט אחד כתב: "אין צורך לאסוף שום דבר שמצאת בים - למען בטיחותך ולמען בטיחות היצורים הימיים." משתמש נוסף הוסיף: "פשוט לעולם אל תרים קונכיות בצורת חרוט מקרקעית האוקיינוס, ואל תפריע לשום יצור חי, לצורך העניין".