חודשים התכוננו במועצה האזורית מגידו לפסטיבל "פסטיבל מגידו פורחת - יותר מתמיד!" בחודש מרץ (שיא הפריחה), אבל אז, אתם יודעים, מלחמה עם איראן והצפון נסגר.
אבל במועצה לא אמרו נואש, והחליטו להעביר את הפסטיבל הפורח לשלהי עונת הפריחה, כדי להכיר לכם את אחד האזורים היפים והפורחים בצפון הקרוב, ועל הדרך לשים כמה לירות בכיס של עשרות העסקים הנהדרים באזור. אז נסענו אי שם בפברואר לבדוק מה התחדש במגידו, אחת משתי שמורות ביוספריות בארץ שבה חיים לצד הטבע בכבוד (השנייה הכרמל) - הכל היה ירוק, פורח ורענן. אבל גם עכשיו, בסוף העונה, אפשר לתפוס עוד שאריות של אביב שמשי לצד עננים מצלים, מסלולים מקסימים והופעות מיוחדות. הנה כמה מהדברים שיחכו לכם בחודש מאי באזור רמות מנשה בואכה עמק יזרעאל.
קפה בנחל, מדרך עוז
את "קפה בנחל" לא פשוט למצוא. בלי השילוט הייתי מסתובב במושב עוד דקות רבות. עגלת הקפה החמודה הזו מסתתרת בתוך כרם זיתים עם צל ושולחנות, למרות שהיא קיימת כבר שלוש שנים. ועל איזה נחל מדובר? נחל מדרך, שיש לאורכו גשר חמוד ושביל סלול קצר של כ-500 מטר שמקסים ללכת בו (הלוך-חזור), והוא זורם בעונה.
קובי, בן המושב, חי בני יורק 14 שנה וחזר למדרך עוז. בגיל 44 הפך לפנסיונר של צה"ל עקב נכות, ואז הגיע הרעיון לפתוח עגלה. "תמיד אהבתי אוכל", הוא אומר, "וכיף לי לפנק אנשים וחיילים" (וחיילים אצל קובי לא משלמים). אז הוא הזמין עגלת נירוסטה (עם משטח עבודה ללא חלודה) מחו"ל וייבא אותה באופן אישי.
בעגלה תמצאו כריכים וטוסטים (מיקס גבינות) שהוא מכין במקום - טונה, גבינות קשות (תום ביין), ירקות ממשק "כרמלים" הסמוך, שמן זית מהמושב ושאר מוצרי גלם איכותיים מקומיים, וכמובן מיצים בריאים, קפה ומוצריו. אבל תמצאו גם מסר מקסים שקובי שילב על העגלה: "עוד יהיה לי מה שליבי מבשר לי", מהשיר הידוע של מרגול, וזה לא מאיזו חיבה מיוחדת לזמרת הנהדרת, אלא "זה כדי שמי שקורא - יהיה לו", הוא אומר.
כשר, פתוח עד שעה לפני שבת.
מרכז מגדה
אולם התרבות הישן של קיבוץ עין השופט נבנה ב-1956 "כדי לקרב את עולם הבמה, המחול והמוזיקה אל הקיבוץ וסביבתו", נכתב על שלט בכניסה לאולם. אבל ב-2019 הפך המקום למרכז תרבות עם 580 מקומות באולם תיאטרון עם אקוסטיקה. "זה הפך לבית הכי פעיל בצפון מבחינת מופעים", אומר נתי וירבה, מי ש"החזיק" עד לאחרונה את תיק התיירות והתרבות במועצה מגידו מזה יותר מעשור. "כ-40 מופעים והרבה מאמני ישראל הופיעו פה, בנוסף לאירועים שונים של המועצה". השם "מגדה" הוא נגזרת של מגידו ומעין דמות דמיונית של מכשפה שעושה טוב לעולם", מסביר נתי.
יש כמה סיבות טובות להגיע למגדה. ראשית, חנייה ושירותים חינם. שנית, יתקיימו בו ההופעות בימי הפסטיבל (רמי קליינשטיין, עמיר לב ועוד) ושלישית, נפתחו בו כמה עסקים מעולים שישביעו גוף ונפש רעבה.
חצר יאנק, עין השופט
אז אם בעסקים עסקינן, אז בחצר של מגדה נפתח בינואר 2025 "חצר יאנק" (על-שם הבן של איתמר שרעבי ממקיבוץ יפעת, שהקים המתחם ביחד עם עוד שני שותפים - איתי ואיתי). באמתחתו של איתמר גם שותפות במסעדת "תמרלין" בנהלל, ואפילו קפה "מישקה" בקיבוץ יפעת - בקיצור, הבחור יודע משהו על קולינריה וזאת למרות מלא ימי מילואים שהוא עושה לאחרונה.
אבל יש משהו אחר לגמרי: עגלת קפה ו"בורגר יאנק" שמשלים את החוויה של המופעים ופתוח שבעה ימים בשבוע. תוכלו לפתוח את היום בעגלה, או לבוא בצוהריים/ערב למנה בשרית, שאגב מזמינים לבד במסך הזמנה אישי (כמו במקדונלד'ס). במתחם ספסלים רבים הצופים לשדות החיטה שכבר נקצרת בימים אלה של טרום שבועות, אבל עדיין אחלה של נוף לבלוס המבוגר או קפה ומאפה.
בצד השני של מגדה (ליד החנייה), יוקם בימי הפסטיבל פארק חבלים זמני וכדאי לדעת שחמש פעמים בשנה המתחם הופך לשוק איכרים ("מגידו מרקט") של יצרנים מקומיים (9 במאי השנה).
המסלול שלכם
ממש מול מתחם מגדה נמצא אחד השבילים היפים, הקלים והפורחים באזור. שביל עין השופט-הזורע מתאים לרכיבת אופניים וגם להליכה. הוא רחב, עובר בין מרחבי פריחה משתנים בעונה וגם לצד מים.
פשוט חוצים את הכביש לכיוון פינת חמד על-שם נחמן שפרן ז"ל, שבה שני שולחנות קק"ל המשקיפים לנוף. משם שילוט לכיוון המסלול, שבו הולכים במקביל לכביש (משמאלו) עד למפגש עם סימון שחור עם שביל מגידו המסומן בסגול. המשיכו עם שביל מגידו ותגיעו לבריכה קטנה (לא לטבילה) ותראו מימין את מי נחל זהורה זורמים במספר סהרונים קטנים (מעין מפלונים). המשיכו עם שביל הרחב במגמת ירידה, תגיעו לכמה עצי קלמנטינות חושחש (אין מה לקטוף, חמוצים ואינם אכילים), שנחמדים לעצירה. מאה מטרים לאחר מכן תוכלו לחצות את הנחל הזורם (בעונה) במעין גשר סלעים ולחזור על עקבותיכם דרך סינגל חמוד ביער שיביא אתכם חזרה להתחלה. לא רוצים להתברבר לבדכם? ב-9 וב-15 במאי יתקיים טיול מודרך וחינמי במסלול (3 ק"מ) בהרשמה בקישור הזה (19 שקלים למטייל).
100 שנה של חפירות, תל מגידו
מטיילים במועצה האזורית מגידו? אולי זה הזמן לקפוץ לאתר שנתן למועצה את שמה - תל מגידו - אחד מאתרי המורשת של אונסק"ו בישראל - שהוכר ב-2005 ביחד עם תלים אחרים בארץ.
התל מכיל כ-30 שכבות שונות של התיישבות לאורך 9,000 השנים האחרונות, בהן גם כמה תקופות שלטון מפורסמות של שלמה המלך, אחאב ושאר ידועי שם מהתנ"ך. גוטליב שומאכר היה החופר הראשון של האתר ב-1903, אבל בשנה שעברה ציינו 100 שנה לחפירות מגידו של אוניברסיטת שיקגו (1939-1925), שמצאה ממצאים חשובים רבים כמו העיר כנענית והישראלית הקדומה ומקדשים שניתן לראות בתל.
אחד השיאים של הביקור בתל, שהנוף ממנו פשוט וואו, הוא ביקור במפעל המים שאליו מוביל גרם מדרגות קדום. יש באתר גם שערים בני 3,000 שנה ויותר, ולא תמיד הכל ברור בתל הגדול שלפעמים נראה כמו עיר הרוסה שנותרו בה רק דקלים תמירים. לכן, יתקיימו סיורים (30-29 במאי) עם הארכיאולוגים של האתר במסגרת אירועי החודש, ואפילו עם ה-חופר של מגידו - פרופ' ישראל פינקלשטיין מאוניברסיטת תל אביב. יהיו גם תחנות יצירה (למשל, של מטבע מהחותם העברי הכי גדול שנמצא פה), ונגנים לאורך הדרך. כל הפעילויות ללא תשלום, מעבר לדמי כניסה לאתר.
רודאו, קיבוץ מגידו
סיימתם את הביקור בתל, סעו דקותיים לתוך קיבוץ מגידו, איפה שפלוטו הכלב גר, ובקרו בעגלת קפה חביבה, אבל עם טוויסט. למעשה, אולי זו בכלל חוות סוסים עם עגלה?
"רודאו" היא חווה תחרותית של סוסים, שבה עגלת קפה שנפתחה לפני כשמונה חודשים. "הרוכבים והמאמנים תמיד הזמינו אוכל מבחוץ, אז אמרתי ליעקב, הבעלים של החווה, "בוא נעשה משהו", מסביר יניב שמנהל את המקום. "יש לנו פה קפה ומאפה, סנדוויצ'ים, למשל של קורנביף שהוא כריך הדגל שלנו, כריך גבינת עזים, סלטים ומאפים", הוא מוסיף. העגלה אומנם רק נולדה, אבל התכנון להפוך את המקום בערבים לפאב מקומי עם הופעות.
חובבי סוסים יוכלו גם לסייר עם המדריכים באורוות ולראות את הסוסים האצילים והסייחים החמודים, ואפילו סוסה עם עיניים כחולות! ביוני תתקיים בחווה תחרות סוסים בינלאומית. "לפעמים יש גם טיולי פוני לילדים בסופ"ש", מסכם יניב.
פתוח כל השבוע 17:00-10:00, סופ"ש עד 16:00.
עוד פרטים על פסטיבל "פסטיבל מגידו פורחת - יותר מתמיד!", הטיולים, ההופעות והעסקים - ממש כאן.
