"אחרי ה-7 באוקטובר ואחרי מספר חודשים של חיפוש נעדרים, הצבא הבין שיש לנו את היכולות שהוא זקוק להן. באמצעות הכלבים איתרנו מאות שרידי אדם. בזכות הפעילות שלנו משפחות קיבלו את הבשורה המרה אבל מצד שני המשחררת, שהבנים או הבנות שלהן הגיעו לקבר ישראל", אומר אילן יגר, ראש תחום מבצעים ומניעת ציד ברשות הטבע והגנים.
יגר הקים את פרויקט "כלבים למען שמירת טבע", ביחד עם רם פרוביזור, הכלבן הראשי ברט"ג. "זה התחיל כפיילוט לאיתור שרידי חיות בר ואיתור הרעלות, אבל מה-7.10 הם מאתרים גם שרידי אדם, והיו הרבה גופות שהיו פזורות על שטח גדול".
לדבריו, הכלבים הם "משני מציאות" מבחינת האכיפה. "כאשר יש ציד לא חוקי של חיות בר, מגיעים בצו חיפוש למגורי חשודים, כל מה שאנחנו צריכים מבחינה משפטית זה 'דבר מה נוסף'. הכלבים יודעים לאתר קוץ של דורבן מהצוואר, שזה משהו בגודל של חצי מילימטר. הכלבים יודעים לסמן על בגדי החשוד דם. ברגע שאותרו הממצאים, נסגר המעגל וניתן להגיש תיקים לבית משפט".
"ריח של קדוורין, ריח המוות"
איך התחיל שיתוף הפעולה עם הצבא?
יגר: "אחרי ה-7 באוקטובר, חיות בר פיזרו את שרידי הגופות על פני שטח עצם. כלבן בשם ספי סהר הגיע עצמאית והתחיל למצוא שרידי גופות. הוא אמר לצבא לפנות לרשות הטבע והגנים, ומרגע שאנחנו נכנסו לפעילות לאתר את שרידי האדם, התוצאות הגיעו מאוד מאוד מהר.
"שואלים אותי איך אני ישן בלילה אחרי שאני אוסף שרידי אדם, אבל בגלל שמדובר בעבודה קודש אנחנו עושים את העבודה בחפץ לב. נעשה כל מה שנדרש על מנת שיגיע מזור למשפחות".
יניב צייגר, פקח עובדים זרים וכלבן במחוז מרכז, מספר: "ברגע שהכלב מזהה עצמות אני מסמן את המקום בסרט אדום, מצלם, שולח לחבר'ה מהצבא והם מעבירים לאדם שהוא מומחה בתחום, והוא מחליט אם העצמות האלה של בעל חיים או אדם, אם שווה לאסוף אותן או לא. היו לי כבר מקרים איתו שהוא סימן ואז הסתכלתי ולא ראיתי כלום, אני מגיע ומתחיל לחפור ומוצא בפנים עצמות, שרידי אדם".
"מומו (הכלבה) מצאה נוצה. היא מוציאה ריח של קדוורין, ריח המוות. לכלב יש יכולת הרחה שהיא פי 40 אלף מבן אדם", אומר רם פרוביזור. "הכלבה רואה כאן פנס מאיר. אם אני בחיפוש אחרי ציד חוגלות הנוצה תגיד לי המון".
מניעת הרעלות
לדברי יגר, בדרך כלל הרעלות מבוצעות על ידי חקלאים מתוסכלים. למשל, חקלאי שמגדל תפוחי אדמה ומגיעים תנים ואוכלים לו את הצנרת. הוא מחליט לפזר רעל, הרעל הורג את התן ואז מגיע העוף דורס אוכל מהתן ויש הרעלת שרשרת. "ההרעלה הזו פוגעת בעופות הדורסים וככה מושמדות אוכלוסיות שלמות", הוא אומר. "הכלבים יודעים לאתר את הרעל עצמו שזו עבודה מאוד רגישה ומסוכנת, זה רעל שיכול גם להרוג בן אדם. ממצב של איתור 12-10 הרעלות בשנה שנמצאו על ידינו, קפצנו לנתונים של איתור עשרות הרעלות בשנה".
רם מוסיף ש"הדרך להפוך את הכלבים, לכלבים לאיתור שרידי אדם, היא לא דרך הם כבר היו שם. ברגע שלימדתי אותו למצוא כל דבר שהיה חי, הכלב לא אמור להבדיל בין שרידי אדם לבין מכרסם כלשהו או יונק. הוא אמור לסמן".
אילן יגר: "יש נעדר אחרון מאחד הישובים פה שיודעים את הפרטים שלו ולא יודעים מה עלה בגורלו, וכרגע אנחנו מסייעים לצבא לחפש אותו".
לדבריו של יגר, "השקענו בכפר עזה בשכונת הצעירים הרבה מאמצים לזהות שרידי אדם, גם בתוך הישוב וגם מעבר ליישוב בשדות. זה היה אחד המקומות היותר קשים , אבל מצד שני שממלאים אותנו בנחישות ומוטיבציה. הכלבנים שלנו גוייסו לצה"ל, הם כרגע בשירות מילואים. מעבר לגיוס הזה, גם בשבוע שעבר נכנסו לתוך הרצועה, מעבר לגדר, כדי לסייע לצה"ל באיתור שרידים".
פרוביזור: "מצאנו פה המון שרידי אדם, למי הם שייכים? זו כבר יחידה שמתעסקת בזה".
יגר: "אנחנו מנסים להיות מנותקים מהדבר הזה, עדיף לנו לא לדעת. חבר יקר ואהוב שלנו מניר עוז, אוהד יהלומי, נחטף ב-7.10 וזה חלק מהמוטיבציה שלנו להגיע ולסייע בכל דבר שאנחנו נדרשים אליו".